družinska terapija

Vsakemu izmed nas, ki smo kdajkoli bili ali smo v partnerskem/družinskem odnosu, se je nedvomno zgodilo, da je naša zveza doživela pretrese, da smo se znašli na preizkušnji, ali bomo v odnosu vzdržali ali ne. Ali pa smo kar naenkrat začutili, da nam v odnosu nekaj manjka, da ni več tako, kot je bilo na začetku, ko sva se spoznala, da so moje želje in potrebe drugačne od partnerjevih, enostavno harmonija ni bila več prisotna. Vse to je popolnoma naraven proces nekega odnosa.

In kako skozi vse te preizkušnje? Verjamem, da vsak izmed nas poizkuša po svojih najboljših močeh in z dobrim namenom. Pa kljub vsemu nam ne gre! Zakaj? Mogoče zato, ker se ne znamo pogovarjati, ker ne znamo prisluhniti željam in potrebam drug drugega; mogoče zato, ker ne znamo izraziti svojih čustev; mogoče zato, ker se nismo nikoli naučili drugače; mogoče zato, ker je bil tak odnos v družini, v kateri smo rasli …

Na vsa ta vprašanja lahko najdemo odgovore in tudi rešitve. Družinska terapija je način, ko se s pomočjo družinskega terapevta odkrito in odprto pogovarjamo s svojim partnerjem; bolje spoznavamo sebe in partnerja; začnemo brez strahu izražati svoja čustva, želje in potrebe; začnemo iskati skupne točke, ki nas bodo ponovno zbližale in si sploh izboljšamo kvaliteto svojega življenja.

Sama sem šla s svojim partnerjem skozi proces družinske terapije in ravno družinska terapija nama je obema veliko dal, veliko novega sva spoznala o sebi in drug drugem, močno je spremenilo najino življenje in oba sva še danes hvaležna najinemu terapevtu. In ravno to me je navdušilo, da sem se odločila za študij izkustvene družinske terapije, ki jo že več kot deset let tudi izvajam.